Från Stora gatan 51 till Hog Farm
Vad Povel Ramel och Owe Törnquist var för den svenska underhållningsmusiken blev Pugh Rogefeldt för rockmusiken i vårt land. I en tid när engelskan stod för allt som var ”inne” och ”framåt” kastade han av sig det främmande språket och fann ett uttryck på sitt lands egna tungomål.
Nu har arbetargrabben från Västerås berättat historien om sin uppväxt och om de turbulenta åren kring 1970 då han revolutionerade den svenska rockmusiken. Med låtar som Dinga Linga Lena, Här kommer natten och Surabaya Johnny la han bland annat grunden för den svenska proggen. För det belönades han med spott och spe för att han valde att stå kvar på det ”kommersiella” skivbolaget Metronome (med artister som Cornelis Vreeswijk, Ola Magnell och Bernt Staf i sitt stall). Det är historia nu, och artister som Lundell, Plura, Kajsa Grytt och Thåström, ja alla som sjunger rock på svenska står i evig tacksamhetsskuld till Pugh.
73 är en historia med fokus på händelser och människor, berättad med hans egna ord i en rikt illustrerad och fint formgiven (nåja, omslaget kunde varit roligare) bok. Given läsning för den specialintresserade. Den som söker vidare utblickar över tiden eller undrar om drivkraften bakom hans skapande får söka sig till andra källor.
73 – Från Stora gatan 51 till Hog Farm
Pugh Rogefeldt
Metronome Books och Norstedts 2013
Publicerad i Folket i Bild/Kulturfront 11/13
Etiketter: Musik, Recensioner
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home