onsdag, november 08, 2006

Maja Ekelöf

I sin infallsrika samling Var kommer du ifrån? Intervjuer, reportage och essäer (Bokförlaget Mormor 2006) skriver Anneli Jordahl om Maja Ekelöf (1918–1989). Med sin Rapport från en skurhink ”skrev [hon] sig rakt in i litteraturhistorien”:
”Maja Ekelöf var en benådad stilist med stilig timing. Hon hade känsla för när det var dags att sätta punkt. Hon satte den tidigare än de flesta, vilket effektfullt retar läsarens fantasi. // Maja Ekelöf var intellektuell och beläst. Hon tog in världspolitiken och formulerade egna tankar och kommentarer. Men hon var inte själv medveten om sin tankeskärpa.”
Rapport från en skurhink har inte gått att få tag på sedan början av 90-talet. Nu ser jag att Norstedts gett ut den som print-on-demand (ISBN 9172976705). En minor classic.


Maja Ekelöfs bok Rapport från en skurhink kom ut 1970 och blev snabbt mycket omtalad. Dagboksanteckningar från vardagens slit som ensamstående dubbelarbetande förälder, varvas med utblickar, samtidskritik och funderingar över världsläget.

Etiketter: