torsdag, maj 31, 2007

Motbilder – Iran

Ali Esbati skriver på sin blogg hur han från sin barndoms uppväxt i Iran minns de citat av ayatolla Khomeyni, som prydde stadens väggar och ”upprepades i hög- och lågtidstal eller rullade fram till dramatisk sorgemusik ... i TV”. Bland citaten fanns ett som löd ”Regimen som ockuperar Jerusalem måste försvinna ur historiens annaler”. Ett citat som Irans president Ahmadinejad, likt många gånger tidigare, refererade till i ett tal förra året. Men nu hette det i västmedierna att israelerna ”måste kastas ut i havet” eller "utplånas från kartan." (”Utmaning vidareförmedlad”, 10/3-07)

Den här tolkningen och andra sagor sprids av Memri, en enligt Esbati ”extremistisk propagandaorganisation, startad och ledd av Yigal Carmon, en ex-överste i den israeliska militära underrättelsetjänsten. De har specialiserat sig på att för villig västerländsk media ’följa’ och ’översätta’ inslag i arabisk och persisk media.” (”Mer Memri”, 17/5-07)
***
Ja, vi uttalar oss gärna, men vår okunskap är stor. För en majoritet i väst förblir den stora kontinenten från Beirut till Kabul, en enda dammig ökenhåla. Begrunda därför de bilder av vardagslivet i Iran, tagna innan vårens kampanjer, från sajten www.lucasgray.com som Gunnar Olovsson mejlat ut.
***
Ytterligare en dimension till bilden av Iran ger Bitte Hammargren i ett reportage om Irans 20000 judar som levt i landet sedan 2.500 år (Svenska Dagbladet 30/5-07)

Andra bloggar om:

Etiketter: