måndag, maj 07, 2007

Trottoarerna på Kreta

Vi snubblar oss fram på gatorna i Agia Marina. Inte för att vi är berusade eller ovanligt klumpiga. Nej, gatorna här är kommunala, men inte trottoarerna. Varje fastighetsägare ansvarar för sin del av det gemensamma utrymmet. Eleganta klinkers utanför banker och kontor; asfalt och gatsten vid andra; gropar, stenar och gatubrunnar som sticker upp utanför ödetomter och enklare hus. Nivåskillnaderna är ofta påfallande.

Människan är en social varelse. Varje tid och varje kultur drar gränsen mellan individ och kollektiv på sitt sätt. I de nordeuropeiska välfärdsländerna inkluderar vi trottoarerna. I Sverige (tidigare åtminstone) även hemmet (byggnormen) och familjen (barnomsorgen). Men i de högt exploaterade turistorterna på norra Kreta snubblar vi oss fram.

Etiketter:

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

I Strängnäs har man inte nått längre än på Kreta. Vilket gör att man vintertid på ett äventyrligt sätt får snubbla sig fram. Varje fastighetsägare/villaägare svarar nämligen för snöröjningen och sandningen på trottoaren utanför sin tomt. Med högst varierande resultat.

Kommunens traktor håller rent på trottoarer längs allmän mark och kör däremellan ner på körbanan.

Rätt skall vara rätt. Oavsett hur tokigt det blir.

Hälsningar
Henrik

08 maj, 2007 08:38  

Skicka en kommentar

<< Home