tisdag, maj 08, 2007

Att vara PK

Publicistklubbens ordförande har tillsammans med ytterligare ett antal organisationer protesterat mot behandlingen av kvinnorättskämpar i Iran. (Dagens Nyheter 7/5-07). I sak är det inte mycket att tillägga. Respekten för de mänskliga rättigheterna har inte stått högt i kurs i landet alltsedan militären 1953 med USA:s hjälp störtade den folkvalde premiärministern Mosaddeq. Det lyckade försöket att hetsa den forne allierade Saddam Hussein i krig mot landet, liksom senare tiders sanktioner gynnar heller knappast de som vill se en mer tolerant utveckling i Iran. Situationen är dock knappast värre än i många andra stater, allraminst grannlandet Afghanistan där kvinnorna skulle bombas till befrielse efter 11/9.

Studerar man Publicistklubbens hemsida finner man att organisationen hittills begränsat sig till frågor med anknytning till medierna: Mordet på Anna Politkovskaja, mediesituationen i Ryssland och den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak. Att man nu går samman kring en mer allmän människorättsfråga tycks alltså vara ett trendbrott. Vi utgår ifrån att det skett efter noggranna studier av läget i jämförbara länder i världen och ser fram emot nya uttalanden, t.ex. om kvinnornas situation i Afghanistan, Somalia m.m. i samband med Condoleezza Rice kommande besök.

En pikant detalj i sammanhanget är att Publicistklubbens ordförande Stig Fredriksson till vardags är utrikespolitisk kommentator i Aktuellt. Givetvis kommer ingen att ifrågasätta Fredriksson självständighet efter detta. Är man pk så är man.

PK Stig Fredriksson

Andra bloggar om och .

Etiketter: ,