måndag, juli 02, 2007

Beriken eder, adel och borgare! 3

Dammsugare
– Vi har behövt hjälp i hemmet en längre tid, men vi har inte haft råd, säger Gabriel von Euler i Dagens Nyheter och tillägger: När man väl har ledig tid vill man umgås med familjen.

Ja familjen på Tulevägen har inte haft det lätt. ”Mamma Mia arbetar som läkare på Karolinska sjukhuset i Solna. Pappa Gabriel … som forskare på Karolinska institutet, men från och med måndag börjar han på Astra Zeneca i Södertälje.” Med möjligheten att dra av för hushållsnära tjänster fr.o.m. 1 juli får de det lättare att lägga sitt tidspussel.

En överläkare i Stockholm tjänar i runda slängar 55.000 kr i månaden, många gånger utdrygat med jourersättningar. En familj med två läkare i Stockholm har lågt räknat kvar 50.000 kr i månaden – efter skatt – att leva på. Villan på Lidingö är säkert inte billig, sommarstället, suven, extrabilen, flickornas ridlektioner, seglarläger etc. kostar säkert också. Men något blev väl kvar när fastighetsskatten nu sänkts. Åtminstone tillräckligt för att deras underbetalda kollegor i vården inte ska behöva subventionera de högavlönades städning över sina skatter, samtidigt som ingen frågar sig vad staten kan göra för att underlätta deras livspussel.

Ylva Thörn skriver i Svenska Dagbladet (”Nya a-kassan en katastrof”) hur en medlem i Kommunal från första dagen som arbetslös, med de nya a-kassereglerna, kan tvingas ta ett jobb för 13.000 kr i månaden – var som helst i landet (90 % av a-kassan).

Det är skillnad på skit och pannkaka.

Jag har tidigare skrivit om fastighetsskatten och hushållsnära tjänster.

Andra bloggar om och .

Etiketter:

3 Comments:

Blogger Jinge said...

Men nu är du väl tyken?

Missunnar du en stackars arbetande familj att komma hem till en städad villa? Tänk på att de säkert har 8-10 rum, vilket jobb!

Dessutom kostar en Swan 52-fots segelbåt faktiskt närmare nio miljoner. Även om man tjänar bra blir det inte så mycket över då...

Och nåt ska de väl ha för att de röstat på den nya högerregeringen..?

:-)

02 juli, 2007 08:48  
Anonymous Annica Tiger said...

Olika falla ödets lotter. Numera blir skillnaden desto större när vi har nya regeringen. Ordet solidaritet finns inte längre på världskartan.

Annica

05 juli, 2007 05:37  
Blogger smulan said...

Känner likadant. Pigtjänsten är till för dem som har råd. Alla andra får städa själva.

10 juli, 2007 07:45  

Skicka en kommentar

<< Home