måndag, december 11, 2006

Ännu en svensk fredlös

Ännu en svensk har satts upp på FN:s sanktionslista, misstänkt (inte dömd) för samröre med al-Qaida. Alla hans tillgångar fryses, ingen får ingå någon ekonomisk uppgörelse med mannen. Om detta tolkas efter bokstaven skulle han var dömd till döden, genom svält. Frågan är om kommunen ens får leverera vatten till hans bostad. Om den svenska regeringens undfallenhet har många redan sagts vad som finns att säga. Fredlösa under medeltiden fick i alla fall sin sak prövad inför tinget.

Ingen har mig veterligt dock kommenterat inslaget på ABC-Nytt i fredags där nyheten om den misstänkte illustreras med bilder från fredagsbönen i den muslimska församling söder om Stockholm som mannen tillhör. Vad är avsikten? Vill man med detta ha sagt att alla muslimer är potentiella terrorister? Eller ”bara” illustrera det faktum att mannen lär vara mantalskriven hos församlingen?

Muslimer i bön. Terrorister i startgroparna? enligt ABC.Terrorister i startgroparna? enligt ABC.

Mattias Gardell har gjort en föredömlig översikt över olika politiska strömningar i islam, bin Ladin i våra hjärtan (Leopard förlag 2006), som nyligen kommit ut i en prisvärd storpocketutgåva. Även den som vill se religionen åtskild från politiken kan där sätta sig in det breda spektrat från det reformistiska brödraskapet till mer militanta ”jihadister”.

Etiketter: ,