måndag, november 05, 2007

Egoism eller individualism

På ett seminarium om Alf Ahlberg på ABF-huset för en tid sedan sa Bengt Göransson inledningsvis att det är en myt att säga att vi lever i individualismens tidevarv, det vi ser är egoismen som breder ut sig, menade han. Jag har tänkt en del på det sedan dess.

En individualist går sin egen väg, tänker jag, även till priset av den egna bekvämligheten. Litteraturen är full av sådana berättelser. Den som vill kan läsa Erik Johanssons Fabriksmänniskan eller Folke Fridells Syndfull skapelse. Gripande skildringar av individualister i kollektivet.

En egoist, å andra sidan, går sin egen väg över andra. Erik Berg, bloggare och arkitekt, beskriver fenomenet i en krönika om handelsminister Ewa Björlings svartbygge i senaste numret av som alltid läsvärda Clarté:
”Handelsministern fick bygglov men byggde ett helt annat hus än det som bygglovet och planbestämmelserna medgav. På taket lade hon till ett 45 kvadratmeter stort extra våningsplan.

Det är ingen liten överträdelse. Det är ingenting man bara råkar göra. Det kan däremot vara väldigt lönsamt. Det vite som kommunen kan utkräva, efter en flera år lång process av överklaganden genom sex instanser, ligger långt, långt under de extra miljoner som huset kan säljas för med ett penthouse på taket.”
Erik Berg konstaterar att en del rika och mindre nogräknade villaägare regelmässigt utnyttjar den här spekulationsmöjligheten. (Clarté 3/2007)

Alla annars så talträngda f.d. och nuvarande statsråd och statssekreterare som ertappas med svart arbetskraft har påfallande svårt att ge någon förklaring till sitt beteende när de ertappas med fingrarna i syltburken. Låt mig komma med två förslag:
  • Man vill ha en högre materiell standard, även till priset av den enskilde arbetarens försäkringar och framtida pensioner.
  • Man vill ha mer tid för arbete eller de egna barnen genom att låta kvinnor från öst eller Filipinerna bo i källaren och ta hand om hushållet, kvinnor som ofta lämnat sina egna barn hos mor- och farmödrar i hemlandet långt borta, för att kunna försörja sig.
Många menar att socialdemokratins långa maktinnehav möjliggjordes tack vare alliansen mellan medelklassen och arbetarklassen, bland annat manifesterat i ATP-reformen. Till exempel har Åsa Linderborg och Göran Greider på olika håll hävdat att den alliansen nu håller på att spräckas. Men kanske är det snarare så att medelklassen håller på att sprängas, i ett girigt övre skikt, som ställer sig över alla lagar och regler för gemensamt umgänge och ett undre, alltmer proletariserat skikt i en allt otryggare tillvaro. Hur den framtiden kan se ut skildrar Barbara Ehrenreich förtjänstfullt i Körd, ett reportage där hon wallraffar som arbetslös tjänsteman i USA.

Varför har vi en Plan- och Bygglagstiftning? frågar Erik Berg och svarar: En mycket enkel anledning är att ditt hus är min utsikt. Ingen människa är en ö.

Andra bloggar om och

Etiketter:

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hej, du ligger i, om man säger så,,,bra blogg,,,har skickat ett nytt fett manus till Leopard. Hoppas allt är bra annars? Moderaterna verkar ha gett sig attan på att bekänna sig fram i livet just nu. Det är väl som med det mesta: Det går över.
Micke b

06 november, 2007 17:29  
Blogger smulan said...

Hej Tom!
Tack för alla fina tankar du har i din blogg. Du skriver så bra. Jag läser din blog regelbundet.

Men.... skulle du inte kunna uppdatera Blogger, så att det går att länka til enskilda inlägg i din blog?

Allt gott!

09 november, 2007 05:33  
Blogger Tom Carlson said...

Hej Smulan, kul att du gillar bloggan. Men det där med att "länka till enskilda inlägg" förstår jag inte riktigt. trevlig helg tom

09 november, 2007 17:39  
Blogger smulan said...

Tom!
Jag menar... när jag gjorde en uppdatering (ev. också en ändring i manualen; jag minns inte riktigt) av Blogger så blev rubriken till inlägget en länk plus att längst ner på inlägget står "Länkar till det här inlägget". (högerklicka - kopiera genväg) Två möjligheter till länkning av inlägget således.
Pratktiskt om man vill länka till ett enskilt inlägg och inte till blogadressen.

Trevlig afton!
Smulan

09 november, 2007 18:45  
Blogger smulan said...

Tack Tom för tipset om att länka via tidsangivelsen för inlägget! Det kände jag inte till.

Hälsningar Smulan

10 november, 2007 10:57  
Anonymous Anonym said...

Intercombase - Business translation Document any subject more than 140 languages. IT Translation, Chemical Translation, Industrial Translation - Summit professional work at a reasonable cost .

Japanese Translation: [url=http://www.intercombase.com]English[/url]

30 april, 2013 11:03  

Skicka en kommentar

<< Home