fredag, april 04, 2008

Forum för dödande av debatt

Kulturministern och de borgerliga ledarskribenterna gör sig lustiga över de 253 akademikernas upprop mot Forum för levande historias kampanj till landets skolelever om kommunismens brott (DN 2/4-08). Kritikerna avfärdas som vänstermänniskor och kommunister (SvD 3/4-08). ”Och varför var det ingen som sa nåt när det gällde Forums kampanj mot nazismen?” Den frågan kanske en och annan av undertecknarna också bör ställa sig. Vi talar ju faktiskt om principer. Ska staten ägna sig åt den här typen av officiell historieskrivning. (När nästa kampanj, om gud vet vad, sätts in kanske rent av någon liberal frågar sig varför man inte sa något nu.)

Nåväl, det kan var lämpligt att påminna om den tidsanda som rådde när Göran Persson drog igång sina kampanjer mot slutet av 90-talet. Runtom i Europa diskuterades – och på flera håll antogs – lagar som förbjöd allt ifrågasättande av historieskrivningen om andra världskriget. De som i Sverige menade att man inte kunde tiga ihjäl Sverigedemokraterna utan istället borde ta debatten, beskylldes för att gå nazisternas ärenden. Och den som ifrågasatte Forum för levande historias kampanjer om nazismens brott betraktades som Förintelseförnekare. Det krävdes civilkurage för att gå emot den strömmen och var knappast något som gagnade den akademiska karriären. Jag förstår att många teg. Desto bättre att så många säger ifrån nu.

Jag har tidigare skrivit om statlig opinionsbildning.

PS 7/4-08. Håkan Blomqvist har en föredömlig genomgång av innehållet i det s.k. informationsmaterialet i Aftonbladet (2/4-08) DS

Andra bloggar om

Etiketter: ,