söndag, januari 14, 2007

Intelligent design 2

Torbjörn Fagerholm skriver om Intelligent design i en understreckare (”Människan är bitvis ett fuskbygge” Svenska Dagbladet 14/1-07.) I en recension av antologin Intelligent Thought: Science Versus the Intelligent Design Movement (red John Brockman, Vintage, 256 s). går han hårt åt de populära teorierna:

Tvärtemot en vanlig missuppfattning är den evolutionära processen alltså allt annat än slumpmässig. Naturligt urval är den icke slumpmässiga överlevnaden av slumpmässigt uppkomna små variationer, och varje livsform bygger därför förutsägbart på de egenskaper som närmast föregående livsformer hade. Huruvida dessa är intelligent eller ointelligent formgivna har evolutionen ingen synpunkt på. Det enda som räknas är att egenskaperna är tillräckligt bra för att deras bärare ska få fortsätta att springa i det evolutionära ekorrhjulet.

Sen ger Fagerholm och författarna till boken mängder av exempel på naturens tillkortakommandon i skapelsen: vår egen munhåla är ett exempel.

Förespråkarna för ID ställs därför inför en egen variant av teodicéproblemet: varför skulle en intelligent formgivare ibland konstruera intelligenta, ibland ointelligenta, former?

Fagerholms artikel är däremot ett under av intelligent design.

Etiketter: