tisdag, januari 16, 2007

Kristina Axén Olin och AA

Stockholms finansborgarråd Kristina Axén Olin har talat ut om sin livskris. Sorgen efter moderns död, dygnet-runt-arbetet under valrörelsen och efter makttillträdet har satt sina spår. Det blev för lite sömn, för lite mat, för mycket huvudvärkstabletter och alkohol, berättar hon i en intervju måndagens Dagens Nyheter. Det tycks mig lite vågat att säga att man ”är på topp” tre veckor efter att man sökt professionell hjälp. Men hon vill väl förekomma alla rykten.

Kristina Axén Olin. Foto: Stockholm stadArbetsfördelningen i det Axén Olinska hemmet har redan föranlett en del kommentarer. Själv blir jag betänksam när Axén Olin hävdar att ”Jag är inte alkoholist” i samma andetag som hon bekräftar att hon tagit kontakt med AA (Anonyma Alkoholister). AA arbetar ju enligt den så kallade tolvstegsmodellen byggd på kunskap, förändrat beteende och självinsikt. I sin ursprungliga form formuleras steg ett hos AA: ”Vi erkände att vi var maktlösa inför alkoholen och våra liv hade blivit ohanterliga.” Har Axén Olin allvarliga problem med alkoholen har hon en lång och smärtsam väg att vandra.

Som alltid när en makthavare drabbas av en personlig kris hoppas jag att det ska öka dennes insikter om hur villkoren ter sig för vanligt folk i vårt land. Men jag vet att det är idealism. Politiken – skötseln av våra gemensamma angelägenheter – styrs av andra krafter.

En utomordentlig sammanfattning av AA:s metoder finns att läsa i Ove Rosengrens bok Förödande passioner Fri förlag 2001. AA:s tolvstegsmodell går för övrigt att applicera på andra tillstånd och beteenden, som kriminalitet, spelberoende och depression. Mer information om Anonyma Alkoholister finns på deras webbplats http://www.aa.se/.

Etiketter: , ,