tisdag, november 21, 2017

Socialist har du också hunnit bli

Apropå Fars dag hittar jag en gammal lapp i gömmorna. Skriven någon gång i slutet av augusti 1967. Den är från min far som är på lantstället vi hyr i Sörmland, tillsammans med min mor och min sex veckor gamla lillebror. Själv är jag i Stockholm tillsammans med min mormor. Min far har fyllt 40 det året och jag är 16 år. Kuvertet har innehållit lite fickpengar och några hastigt nerkastade rader:
Vi hoppas att du skam tillsägandes befinner dig väl. Vi = mor, Stefan och lille far! Det spörs att du börjat gymnasiet och gillar Fhilips. Socialist har du också hunnit gillras till av höger[oläsligt]traktister. Knarkar gör du. Psykodelisk [!] pop. K-son & H-son om inte annat. Vi, vi alltså och Säpo och några till – Myrdal, Jan t.ex. – har ögonen på dig. Vi följer dig och din farbror med vakande av nattvak och vodka skummande ögon!
Take you in act!!
Högertrafiksnatten tat’ lugnt!!! Trots frånvaron av bilar lär det nog inte bli så lugnt i Stockholm!
Hälsa mormor. Hoppas hon inte oroar sig igen. (Högergalan ”välfärdssamhällets sista surrealistiska handling” --- som det stod i bladet!)
Far hälsar + mor och Stefan hälsar också.
Sådan var han också, min far.
*
Anm. ”Fhilips”, den legendariska musikklubben Filips som just öppnat i Stockholm i regi av Bo Hansson & Janne Karlsson (”K-son & H-son”), Bill Öhrström m.fl. och som jag kom att bli en frekvent besökare av tillsammans med min några år äldre farbror den hösten.