lördag, april 19, 2014

De dansande andarnas skog

Vi ser De dansande andarnas skog, Linda Västriks uppmärksammade dokumentär om aka-folket i Kongo. En av bosättningens kvinnor föder för andra gången ett dött barn. Beskyllningar och motbeskyllningar haglar om vems fel det är och över vem det vilar en förbannelse. Är det kvinnan, hennes fars familj eller maken? Medicinmannen, som ska ge svar på frågan, ger upp och lämnar över till en kollega. Bär man händelsevis på en tro om den goda, ursprungliga stam- och bygemenskapen får den sig en allvarlig knäck. Här skvallras det och snackas skit som i vilket västerländskt samhälle som helst. Efter ännu ett missfall, denna gång på de vitas sjukhus, häver en doktor förbannelsen över kvinnan och hon föder en son, får vi veta av eftertexterna.

Byns kvinnor är frispråkiga och ropar ”fittan är stark och din penis är slak” till en man som dristar sig till att störa en av deras ceremonier. En surgubbe man känner igen från många samhällen och kulturer, liksom mycket annat i denna skildring. Man förstår av Västviks programförklaring att det också varit ett syfte med dokumentären.

Aka-folkets skapelseberättelse tillhör dock de mer originella. I begynnelsen levde män och kvinnor åtskilda. Männen levde ett torftigt liv, klättrade i träden och samlade vildhonung, hade samlag med stenfrukter och fick bara pojkar. En kvinna smög sig över till männen och hade samlag med alla, åt av deras söta honung och insåg att man kunde ha nytta av dem. Så småningom förenades männen och kvinnorna.

Byns stora tragedi vilar emellertid endast en dagsmarsch bort, där det stora skogsbolaget drar en väg för sina avverkningsmaskiner.

De dansande andarnas skog finns att se på SvT Play ännu en tid.

Etiketter: ,