söndag, januari 11, 2015

Jag är inte Jyllands-Posten

Idag när alla går ut för att manifestera sitt stöd för yttrandefriheten kan det vara värt att påminna om följande historier ur Lena Sundströms bok Världens lyckligaste folk. En bok om Danmark (Leopard 2009):

Konstnären Jens Jørgen Thorsen hade fått fria händer att avbilda Jesus på en betongvägg och försett honom med en erigerad penis. Tilltaget ledde till sådana proteser från kristna att dåvarande trafikminister Arne Melchior beslutade sig för att låta måla över konstverket
”som han fann ’anstötligt’ och ’blasfemiskt’. Ett beslut som rosades av dåvarande chefredaktören på Jyllandsposten som tyckte att trafikministern hade ’visat både förnuft och mod att få smörjan avlägsnad, även om han kan förvänta sig nya rop om grundlag och censur’.”
Några år innan publiceringen av de famösa Muhammedkarikatyrerna tackade också
”en annan redaktör på Jyllands-Posten nej till en karikatyr av Jesus i olika hopp och språng, med tillhörande texter som ’sidleds uppståndelse’ och ’uppståndelse med skruv’. Inte för att karikatyren var dålig utan för att han trodde ’att den kommer att utlösa ett ramaskri. Därför vill jag inte använda den’.”
Charlie Hebdo med sin rabulistiska frispråkighet verkar onekligen i en annan tradition.

För mycket för Jyllands-Posten. (Bilden ur ett annat sammanhang.)

Etiketter: ,