onsdag, november 26, 2008

Sjukdom eller bekymmer

En formulering i dagens Svenska Dagbladet fångar min uppmärksamhet:
För personalen gäller också att inte se alla bekymmer som psykisk sjukdom, utan som en normal reaktion på en stressande situation. Som utan avlastning kan övergå i depression.
”En normal reaktion på en stressande situation som kan övergå i depression.” Gränserna mellan sjukt och friskt är ibland hårfina. Jag har tidigare skrivit om psykiatrins nya rön om sambandet mellan arv och miljö, bland annat när det gäller depression. Jag tänker på alla människor som aldrig kommit ur sin sorg efter ett trauma utan stelnat i bitterhet och som ibland, om omständigheterna är sådana, utvecklas till rättshaverister. Jag tänker på mina egna malande tankar emellanåt. Livet är svårt, vi hamnar alla i kriser. Och vi är alla olika känsliga

Artikeln ingår för övrigt i en intressant serie om psykatrins möte med andra kulturer. Vad betyder det till exempel när någon säger att det krälar i hjärnan? Om detta finns mycket att säga. Men det får bli någon annan gång.

Läs även andra bloggares åsikter om

Etiketter: ,

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kvinnor blir patienter och män blir "rättshaverister" och psykfall.
Är det inte så?
Kanske det beror på hur män ser på andra män och hur kvinnor ser på män genom andra män. Det är svårt att erkänna att man är svag och sjuk i det finaste man har "själen", när samhället tycker att man ska vara stark och självgående och lämna plats till "sjukare". Får vård kosta något idag? Finns psykiska sjukdomar i folks medvetande, som något botbart eller blir det som på 1800-talet, att man blir "tossig" och blir socialt utslagen? Lite depressiva småbesvär har väl alla, men får en riktig normal "svensk" bli psykotisk och komma tillbaka igen i arbetslivet.
De flesta tycker nog det är lättare med folk vars bakgrund, man själv kan fylla i med sina egna positiva fördomar och placera någonstans. Den fråga folk borde ställa sig är hur mycket är jag beredd att betala för en fungerande sjukvård via skattsedeln innan man börjar tycka. Sjukvård kostar.

26 november, 2008 11:05  
Blogger smulan said...

Som vanligt tycker jag dina inlägg är så bra och träffande.. Och sanna.

Allt gott!

01 december, 2008 07:05  

Skicka en kommentar

<< Home